2019年5月31日 星期五

霧島 韓国岳 (日本百名山)


霧島 韓国岳 1700M
日本百名山之一
初夏登山
全程6KM, 約3.5小時, 連中間休息時間, 難度=低

早一晚到霧島温泉鄉, 丸尾的民宿投宿.

早上從丸尾坐8:30出發的霧島連山周遊巴士上山, 大約9點到達Ebino蝦野高原遊客中心落車,
早上多雲, 偶有日光從雲層中透出, 天氣還算可以, 唔曬非常適合登山, 只怕稍後會落雨.

巴士中途會經過大浪池登山口, 過半的乘客在此落車經大浪池登山口上山, 咁就要由最低點一路往上行, 上下落差更大而消耗多點體力.


因為硫黃山仍在噴發, 所以從蝦野高原出發往韓国岳的登山路線有所改動.


唔好撚鹿


開始要走進臨時改道的山徑

 怕你走錯路, 改道全程有繩索引導

9:40左右便來到三合目, 大約行咗半小時

回望山下的蝦野高原, 右手邊冒著白煙就是仍在噴發的硫黃山火山口

 行多15分鐘, 話咁快就到五合目, 標高1520M, 好快就會到頂

終於追上其他的登山客, 都係日本阿伯阿婆, 佢地都係自己開車上嚟, 早過坐巴士的遊客出發上山

 韓国岳的火山口

 10:15 九合目 1670M

 左手邊沿著火山口邊沿有圍欄, 唔怕你會跌落去.

 來到大浪池>韓国岳登山徑的路口
下面個火山湖就係大浪池

 韓国岳的頂峰就在火山口的邊沿上
10:30 韓国岳1700M, 到此一遊影張相打個卡先
 從韓国岳遠眺霧島連峰的新燃岳及高千穂峰
 從韓国岳遠眺霧島連峰的新燃岳及高千穂峰, zoom 大D, 見到新燃岳仍在噴發冒出白煙

係山上休息咗20分鐘就開始向大浪池落山
 沿除有木板梯級, 十分好行
 山坡上時有粉紅色的高原牡鵑花
 日本女生full gear行山
 11:30左右來到大浪池連接韓国岳登山徑的路口, 這時開始下起雨來, 就走到旁邊的避難小屋小休,並把防水透氣風褸當作雨衣套在身上及背囊,然後繼續行程
如要環繞大浪池一周共4公里需時約1.5小時,也可以走一半到大浪池登山口落山, 不過咁早落返去都係要等巴士, 咁我就走了一陣西回去影張大浪池的近照, 然後走回頭路回去, 再走約2.5公里回到蝦野高原.

 大浪池西回的山徑, 沿除都有些盛開的牡鵑花
 樹林裡的苔蘚
 12:45 回到蝦野高原公路登山口
 初夏正是高原牡鵑盛放的花期, 可惜天氣不佳, 昨晚開始下起大雨打落了不少花朵
 可以走入草原裡近距離睇牡鵑, 草原上放置了些長枱及長櫈供遊人野餐, 只是下著大雨無人
 牡鵑花
 之後去到遊客中心的手信店, 店內一角有一家輕食店, 點了份咖喱吉豬飯當午餐
吃過午飯後就到展覽館睇吓, 再買個登山紀念章, 然後到不遠處的蝦野高原莊浸返個温泉, 跟住先坐4PM的尾班巴士返丸尾.

是日使費:
巴士 420 x 2 = 840
午飯 750
登山章 800
温泉 520

注意:
霧島連山周遊巴士一日得3班車, 請查清楚巴士班次
新燃岳及硫黃山經常爆發, 不時會因應噴火警告而擴大封山封路區域, 請先行查清再安排行程


2019年5月30日 星期四

人吉-霧島 JR伊三郎號 霧島神宮

嚟人吉聖巡, 就一定要去夏目返學經過嗰條紅色鐵橋[天狗橋]拜觀吓

研究咗一輪人吉市的巴士時間表,終於俾我度到點樣坐巴士去

 先由市政廳坐巴士去市郊石水寺,巴士司機阿伯問我要去邊, 咁我唔識講就俾部iphone佢睇
 跟進行十分鐘左右去到天狗橋
 天狗橋
 天狗橋上
 呢個view就係夏目友人帳OP,夏目返學經過的鐵橋呀!
 天狗橋上
  天狗橋上,唔夠10分鐘就要扑返去天狗橋巴士站坐巴士返入市區,咁啱又係剛才的巴士司機阿伯,同一架巴士,巴士阿伯見我係天狗橋上車,就問我係咪夏目友人帳聖巡, 之後係一條小村的巴士站有三個阿婆上車,巴士阿伯就同嗰三個阿婆講呢條友仔又係嚟夏目聖巡.
 返到市區落車,就去咗青井阿蘇神社
 青井阿蘇神社前面有個荷花池塘
 青井阿蘇神社正門
 肅然pls!
 啱啱係令和元年,好多人嚟神社𧘻福
 青井阿蘇神社中的球磨燒酎酒造奉納
 下午買完紀念品,就去坐火車去霧島
 每日人吉駅鐘樓前定時定候會有嘢睇,睇吓D日本阿伯阿婆遊行團團友幾咁high!
 10:00 人吉-吉松,伊三郎號
  人吉-吉松,伊三郎號,列車上的指定席
 不過我淨係買咗自由席,只有坐係車尾長櫈上
  人吉-吉松,伊三郎號,經過大畑站的昔日蒸汽火車的加水塔,火車中途會經過螺旋形及Z字形的爬升軌道,同日本三大火車車窗-霧島連山
 大畑駅
 大畑駅舍貼滿了名剌
  大畑駅舍貼滿了名剌
  大畑駅舍外
 矢岳駅的SL機車展覽館,你睇吓D阿伯幾咁興奮呢!
 呢個阿伯一馬當先沖咗上火車頭的駕駛室,係咁叫D friend幫佢影相
 中途經過日本鐵道三大車窗,可見遠方的霧島連山
 中途經過日本鐵道三大車窗,可見遠方的霧島連山
 下一站,真幸,真係好幸福咁解
 11:20終於到咗伊三郎號的終點站,吉松,伊三郎號同普通在來線列車合照
 午餐係喺人吉買的駅便當,幾好食㗎!
 吉松駅外仲有個SL機車展示
 剛才的伊三郎號回程去人吉,改稱為新平號
 食飽冇嘢做,就學日本阿伯爬上火車頭參觀吓
 吉松駅招牌
 駅內仲有得影相留念
 12:20吉松駅開往隼人的普通列車
 13:00左右來到嘉例川
 嘉例川,百年歷史的古老木構車站,自明治年間肥薩線啟用一直沿用至今
 嘉例川駅
  嘉例川駅
  嘉例川駅,貓站長
 嘉例川駅舍及月台
 嘉例川駅舍的剪票口及候車室
 之後走到公路坐巴士上霧島丸尾,再轉車去霧島神宮
 霧島神宮
 
霧島神宮
 霧島神宮的展望台,可以望到櫻島火山
 返到丸尾,去浸個温泉先食晚飯,前田温泉
 食埋晚飯,終於去到民宿休息
 是日的收獲:熊本熊+貓老師

 是日使費:
 人吉巴士遊280+260=540
 火車
 人吉-吉松740
 吉松-嘉例川540
 巴士
 嘉例川-丸尾490
 丸尾<>霧島神宮320x2=640
前田温泉360